Codziennie świeże dostawy
71 788 20 62 biuro@kazimierowicz.com.pl Facebook

LE STAN
Kutnowska Krucha Wołowina Kulinarna

Co sprawia, że jest tak smaczna? Wyjątkową kruchość, soczystość i smak uzyskujemy dzięki specjalnie wyselekcjonowanym rasą mięsnym oraz procesowi dojrzewania mięsa. Cały cykl produkcyjny, rozpoczyna się od chowu młodych cieląt, które nie są trzymane na uwięzi, a to zapewnia im dobrostan i poprawia tym samym jakość mięsa. Urodzone cielęta chowane są pod stałym nadzorem w stadach polskich rolników, którzy współpracują z naszą firmą. Ubój, dojrzewanie i pakowanie mięsa odbywa się w sprawdzonych zakładach posiadających certyfikaty unijne. Cały proces od początku do końca znajduje się pod naszą kontrolą. Zaczynając od poczęcia, przez chów zwierząt, aż do sprzedaży mięsa.

Wędliny naturalnie wędzone z Podhala

Jedyny w swoim rodzaju smak świeżych ziół i przypraw, specjalnie wyselekcjonowane mięso najwyższej jakości, naturalnie wędzone dymem olchowym i bukowym. Brzmi niepowtarzalnie? ­Tak pyszne i aromatyczne są tylko wędliny od polskich górali z Podhala, które są dostępne w naszej hurtowni.

Mięso i wyroby z królika

Mięso królicze cechuje się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, mniejszą niż w drobiu. Dlatego też polecane jest osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze i choroby sercowo­naczyniowe. Zawiera cenne białko (21,8 g w 100 g mięsa), które w 90% przyswajane jest przez organizm człowieka. Dla porównania mięso wołowe tylko w 62%. Mięso królika dodatkowo jest bogate w składniki mineralne, przede wszystkim miedź, cynk, kobalt oraz żelazo i witaminy z grupy B. Ponadto jest najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków, zatem idealnie nadaje się dla niemowląt i małych dzieci już od 6-7 miesiąca życia. Wartość energetyczna 100 g mięsa z królika to 114 kcl/477kJ.

Domowe wyroby Kierakowicz

Wiele osób jest nieświadomych, że mięso w supermarketach nie jest z polskiego surowca. Mięso oferowane nam przez zachodnie sieci, pochodzi z tuczarni przemysłowych i ma w sobie do 35% więcej wody, ponieważ przy użyciu antybiotyków i sterdydów świnie hodowane są tam przez okres 6 miesięcy. Natomiast polski tradycyjny hów trwa przez okres od 9 do 12 miesięcy. Pan Kierakowicz skupuje mięso tylko od polskich rolników, ma własną manufakturową przetwórnię. Głównie zajmuje się produkcją wyjątkowo delikatnych wędlin pieczystych. Umiejętnie przyprawione schaby, szynki, całe udźce opiekane w piecach chlebowych od Kierakowicza mają niepowtarzalny smak. W jego ofercie znajdziemy również smaczny salceson czy pasztetową. Biała kiełbasa dzięki swojej znakomitej jakości wygrała z kiełbasami renomowanych producentów. Można śmiało powiedzieć, że zdobyła serca i żołądki naszych Klientów, ponieważ to właśnie po nią najczęściej sięgają.

Konina

Świeże mięso z konia charakteryzuje się żywo czerwoną barwą i dość dużą twardością. Z koniny można przyrządzić praktycznie każde danie, które przygotowuje się z wołowiny i baraniny, gdyż mięso jest podobne. Z koniny głównie wykonuje się tatara i carpaccio. Przygotowując koninę warto najpierw ją odpowiednio zamarynować, odstawić do lodówki i dać czas na kruszenie.

Dziczyzna

Dziczyzna jest niedoceniana w polskiej kuchni. Ten typ mięsa zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe. Najwięcej witamin i minerałów odnajdziemy w mięsie z dzika i sarny. Są to przede wszystkim magnez, fosfor, wapń, witaminy B2, B5 i B6. Dziczyzna jest mięsem okresu jesiennego i zimowego, wtedy ma najlepszy smak. Przygotowanie dziczyzny zajmuje trochę więcej czasu niż innych gatunków mięs, jednak przepisy nie należą do skomplikowanych. Dlatego warto po nie sięgnąć ze względu na wartości odżywcze i zdrowotne.

71 788 20 62 Napisz Facebook

Codziennie świeże dostawy